Jazz Obert té en el Festival Internacional la seva gran trobada anual. Des de 1999 hem pogut consolidar un esdeveniment que ja és una cita ineludible en el calendari cultural de l’illa.
A petició del Consell Insular de Menorca, i des de la segona edició, el Festival s’inclou dins del programa de promoció turística Menorca tot l’any, creat per a desestacionalitzar l’oferta cultural de l’illa, massa centrada fins llavors en els mesos de juliol i agost. També d’aquella edició ençà, el certamen s’obre a totes les poblacions menorquines, amb Ciutadella i Maó com a referents pel que fa als principals concerts.
Des de bon començament teníem ben establert que la nostra oferta havia de ser de qualitat, volem creure que així ha estat; la nòmina dels nostres visitants inclou Al Foster, Aaron Goldberg, Perico Sambeat, Paul Motian, Chris Potter, Marc Johnson, Gorka Benítez, Al Di Meola, Joshua Redman, Johnny Griffin, Freddie Hubbard, Steve Wilson, Gonzalo Rubalcaba, Ignacio Berroa, Mark Turner, Marc Miralta, Kurt Rosenwinkel, Jordi Rossy, Stefano di Batista, Chano Domínguez, John Scofield, Jacky Terrasson, Philip Catherine, Miguel Zenón, Jeff Ballard, Ben Street, Xavier Maureta, Adam Kolker, Terence Blanchard, Miroslav Vitous, Pedro Iturralde, Kenny Barron, Ben Riley, Dave Holland, Robin Eubanks, Llibert Fortuny, Eliane Elias, entre d’altres músics de l’escena internacional, sense oblidar els nombrosos músics nacionals que han estat entre nosaltres.
Però no tan sols de concerts viu el nostre certamen. Mentre dura el Festival, un mes i mig si fa no fa, Jazz Obert pretén que bona part de la vida cultural de Menorca respiri jazz. Per aconseguir-ho, s’organitzem, juntament amb altres entitats, diverses activitats paral·leles als concerts: concurs de cartells, cicles de cinema, exposicions, conferències, un particular picnic musical…
Jazz al carrer
Tanmateix, entre aquestes activitats complementàries s’ha de destacar l’organització d’un cicle alternatiu de concerts, Jazz al Carrer, l’objectiu del qual es acostar la música de jazz a la gent del carrer mitjançant actuacions gratuïtes i cercaviles a diferents espais públics de les poblacions de l’illa, i també donar una oportunitat als músics de jazz locals de presentar-se davant el públic.
Una d’aquestes activitats és el ja tradicional Vega Jazz, una mena de picnic musical que té lloc cada edició del Festival al Palmerar de Cala en Blanes. Una proposta lúdica i gratuïta, a càrrec també de músics locals.
Trobada de Dixieland
A partir de la vuitena edició i amb el nom de Trobada de Dixieland–Nova Orleans, Jazz Obert va presentar una nova proposta, un minifestival dins del Festival, consistent amb la reunió d’uns quants grups de música dixieland que durant quatre dies realitzen diverses actuacions per carrers i locals musicals d’arreu de les poblacions de l’illa. El punt culminant és una jam session amb tots el grups que han participat a la Trobada. En l’edició del 2006 els grups que hi van actuar van ser: Barcelona Hot Angels, Los Krokodillos i Pixi Dixi Band.